LEEUWENHART KRIJN

Ziek hart – donorhart – kunsthart – Spenderherz

HDZ-NRW

HDZ-NRWHet Herz- und Diabeteszentrum Nordrhein Westfahlen (HDZ- NRW) in Bad Oeynhausen is het grootste hartcentrum van Europa en bestaat uit vier verschillende klinieken. Voor cardiologie, voor diabetes, voor erfelijke hartafwijkingen bij kinderen en voor thorax- en hartenvaatchirurgie. Gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met de mechanische oplossingen voor hartziekten, als steun- en kunstharten. Vorig jaar zijn er alleen al 86 harttransplantaties uitgevoerd (tegen 51 in heel Nederland). Hoeveel kunstharten weet ik niet precies, maar in totaal al meer dan 175. En nu dus de eerste 50cc in dit ziekenhuis. Bij Krijn. Sinds september 2015 staat er een kort filmpje over het HDZ-NRW op internet, kun je zien waar Krijn ligt. Er is ook een uitgebreide versie.

Bad Oeynhausen (48.000 inwoners ongeveer) ligt in Nordrhein Westfalen. Wie met de auto van Amsterdam naar Berlijn rijdt, kent het in ieder geval: die grauwe, afgebladderde plaats waar de snelweg E30 versmalt en stoplichten staan. De omleiding wordt hard aan gewerkt, maar wanneer die af is, geen idee. Na Hengelo de grens over ligt het tussen Osnabrück en Hannover in. Sla volgende keer eens rechtsaf en je wordt verrast door een sprookjesachtig stadje. Het is van oorsprong een kuuroord. Dat is nog steeds goed te zien aan de opzet van het pittoreske centrum met kuurpark. Heel veel groen en prachtige aangelegde parken, statige panden en de hoogste fontein van Europa. Inmiddels hebben veel oude kuurgebouwen nieuwe, vooral medische, bestemmingen gekregen. Samen met een groot aantal nieuwere gebouwen huisvesten ze een gespecialiseerde klinieken, revalidatiecentra, ouderenzorg, thermen, diverse ziekenhuizen et cetera.

Voor ons is het ongeveer 290 km rijden vanaf huis. Oftewel 2,5 á 3 uur. Zonder bekeuringen. Hieronder de route vanaf Utrecht.

Utrecht-BadOeynhausen

 

Een gedachte over “HDZ-NRW

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: