LEEUWENHART KRIJN

Ziek hart – donorhart – kunsthart – Spenderherz

Kunsthart

SynCardiaTAHEen totaal kunsthart. Het klinkt bijna futuristisch. Iemand zonder hart, met alleen een machine. Een TAH (Total Artifical Heart) is dus géén steunhart*. In Nederland wordt een steunhart vaak een kunsthart genoemd, maar dan gaat het om een gedeeltelijke vervanging.  Bij een totaal kunsthart wordt het eigen hart – of, zoals in Krijns geval zijn donorhart – helemaal verwijderd en vervangen door een apparaat. Krijn heeft een SynCardia kunsthart ontvangen. Er zijn meerdere merken en typen, maar voor zover ik begrijp is de SynCardia een van de meest gebruikte. Andere merken zijn bijvoorbeeld de Jarvik en de AbioCor.

Geen kunstharten in Nederland
In Nederland worden geen kunstharten geplaatst bij patiënten. Naar de reden moet ik gissen. Heeft vast iets te maken met het aantal patiënten. In Nederland stonden vorig jaar bijna 90 mensen op de wachtlijst voor een donorhart bij een van de drie ziekenhuizen waar harttransplantaties uitgevoerd worden;  het UMC Utrecht, Erasmus in Rotterdam en het AMC Groningen. Steunharten – een LVAD – worden wel geplaatst. Kunstharten niet, in België overigens ook niet. Voor zover wij weten is Krijn op dit moment de enige Nederlander met een kunsthart.

Het hart met de slangen die uit de buikholte komen.
Het hart met de slangen die uit de buikholte komen.

CardioWest: SynCardia
De Amerikaanse CardioWest Company is fabrikant van twee types kunstharten. Al sinds 1999 de SynCardia 70cc en sinds 2 maanden ook de SynCardia 50cc. In gespecialiseerde ziekenhuizen wereldwijd worden deze gebruikt. Als je op de website alle ziekenhuizen langs gaat, zie je dan het HDZ-NRW in de top 3 wereldwijd staat.
De SynCardia zit intern, maar de aandrijving gebeurt via een dubbele slang met perslucht naar een accu. Die apparatuur is extern. De buis komt links onder de ribbenkast uit het lichaam. Je hoort heel duidelijk het kloppen van het hart. Een vrij hard tikkend geluid, en je kunt het zien.

Als je je oor op Krijns borst legt, hoor je ook de lucht heen en weer pompen. Dat heeft iets weg van het doptone-geluid van een babyhartje zoals je dat hoort bij de verloskundige. Whoesjh, whoesjh, whoesjh. Gaat ook zo snel: op dit moment klopt het met ongeveer 140 bpm.

Krijn heeft de nieuwe, kleinere, SynCardia 50cc gekregen. De allereerste die in het HDZ-NRW geplaatst is. De andere had nooit gepast in zijn borstkas, legde de chirurg uit, dus het nieuwe model was mooi op tijd binnen! Op dit moment lopen de slangen uit zijn buik naar een grote console die aan het voeteneind van zijn bed staat. Op het plaatje is te zien dat er ook een draagbare variant is. Speciaal voor mensen met een kunsthart die dan naar huis kunnen in afwachting van een donorhart. Want het kunsthart is een ‘bridge’ een brugoplossing naar een harttransplantatie. Hoe lang het kan werken? Ik geloof dat er mensen zijn die het al vier jaar hebben.

Als alles goed gaat, zal hij moeten wachten op een geschikt donorhart. Hij komt als hij voldoende aangesterkt is – transplantabel, zoals dat heet –  op de Duitse wachtlijst en de transplantatie zal dan ook weer hier in Duitsland plaatsvinden.

mei 2015

 —–

*Een steunhart oftewel LVAD wordt in Nederland wel bij mensen geplaatst. Meestal ook als ‘brug’, in afwachting van een harttransplantatie. Sinds kort mag het ook in speciale gevallen geplaatst worden als eindoplossing. Bij Krijn kon dat niet omdat niet alleen linkerkamer het niet goed deed, maar vooral de rechterhartkamer. Bij een steunhart wordt een apparaat aan/in het hart gemaakt ter ondersteuning van de linkerkamer. Het ondersteunt het eigen hart dat te ziek of te zwak is. Je loopt met een soort holster of riem om waar de batterijen aan zitten. En natuurlijk heb je altijd reserves bij je. Ik weet niet hoeveel mensen een LVAD hebben in Nederland, maar niet heel veel.

Een gedachte over “Kunsthart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: