De voorbereidingen verlopen gemoedelijk.

Inderdaad, het bezoek is helemaal top. Het eten, het gezelschap en alles er omheen. De picknicktafel die door de schuur door de langgerekte achtertuin naar een plek naast de moestuin – bij de vuurplaats – gedragen wordt, de biertafel en banken voor de kinderen er tegenover. Ze vermaken zich met elkaar en muziek.

De kersen- en mirabellenbomen langs het pad hangen zwaar door van de bijna rijpe vruchten. De honden blijven loom rondhangen in de buurt van het verwarmende vuur. Willen lekker aangehaald worden en tegen je aan liggen. De hemel verkleurt langzaam van blauw naar donker en verliest zijn licht.

In de steeds donkerder wordende tuin verzamelt zich het licht in het open vuur en weerkaatst daar tegen de gezichten van wie zich warmt. Nog nooit zo’n grote vleermuis gezien tegen de avondhemel!

In het licht van het vuur
Lekker, zo'n kwarteleitje tegen je hoofd.

Op de een of andere manier klopt het allemaal. Het zachte lome weer blijft hangen, het aperitief en wijn zijn zoet, en de maaltijd waaraan iedereen een deel heeft bijgedragen vult goed; eenvoudig maar helemaal af. Kwarteleitjes, kazen, verse worst, salades met garnalen en aardappel, bieten en vers stokbood. Heerlijk.

De sfeer is ontspannen – onder mekaar met bekenden.  Vertrouwen vult de lucht en de conversaties zijn loom relaxed. Zelfs de mobiele vraag: ‘Wil je morgen vanaf Brussel naar Curacao vliegen voor drie weken om een marmeren vloer te leggen? wordt even geparkeerd – het antwoord moet maar wachten tot morgen. Nu even niet. Heerlijk.

Wij gaan morgen om tien uur paardrijden met z’n vieren. Krijn bedankt voor de eer. Mmmm dat dan weer wel. Paardrijden:  ook leuk, maar nu vooral nog even ver, ver weg. Voor zometeen: slaap lekker.