Nee, geen donkerblauw of zwart. Is je nooit opgevallen dat ik veel energieker ben als ik rood of lichtblauw aan heb?” Dit is de reactie van Krijn als ik hem een donkerblauwe fleece voor hou bij America Today. ‘Okee, die kobaltblauwe dan. Ook goed. Jij bent de baas, het is jouw kleedgeld.’ 😉

Vrijdagmiddag in de stad. Samen met mijn grote zestienjarige zoon kleren kopen. Je kent het wel, zo’n moeder die wat zij leuk vindt de onwillige zoon probeert aan te smeren. Valt bij Krijn reuze mee overigens. Al kan hij onverbiddelijk zijn met onnavolgbare argumenten; kleuren die verkeerde energie geven, teveel ‘hugo’ zijn, stof die doet denken aan een kamerjas of eng voelt, en alle opdrukken worden woord voor woord gelezen. Hoeveel moeite het ook kost: zwart op donkerpaars is vrijwel onleesbaar, maar stel je voor dat er iets verkeerds staat.

Mountain Dew - een kruising tussen 7Up en Red Bull

Bij America Today is de slagingskans hoog en dat merk is ook ‘in’ op zijn school weet hij me te vertellen. Oogst bij de kassa: een geweldige – donkerblauwe, dat wel – spijkerbroek, een rood fleecevest met juiste opdruk en het kobaltblauwe effen vest. In maat M; ongemerkt groeit hij door. En uiteraard twee blikjes Mountain Dew – de groene voor Krijn en de blauwe voor mij. Verder nergens te krijgen, maar voor mij smaakt het als altijd naar campervakantie-in-Canada. Uit de tijd van de eerste kennismaking met bekerhouders in auto’s voor Robin en mij. Jaja, zolang geleden alweer. Steevast schaften we een voorraadje Mountain Dew aan – lekker voor onderweg. Alleen daarom al kom ik graag bij America Today.
Onbedoeld goede marketing. En een nieuwe traditie is geboren: voor Krijn is die winkel onlosmakelijk verbonden met een blikje Mountain Dew kopen.

Gewoon, praktische schoenen, bruine.‘ Hij weet exact wat hij wel en wat hij niet wil. Meer dan twee winkels in gaan heeft geen zin, dus wijs ik nonchalant in wat etalages voorbeelden aan. Neehee, absoluut geen hippe dingen, zeker geen sneakers of speciale merkschoenen! Twintig minuten later: hij houdt ze meteen aan, de hippe sneakers van Bjorn Borg die ik afreken bij de kassa….  ‘Wat een geweldige verkopers hebben ze in deze schoenenzaak’ ontvalt hem uitermate tevreden en iets te hard terwijl we naar buiten lopen. De glimlach van de verkoopster ziet hij niet.

Tot slot een broodje gekocht. Nee, niet op een terrasje zitten, lekker rustig in de auto opeten vindt hij fijner – met de blikjes in de bekerhouders. Zo rijden we na dik twee uur huiswaarts. Heerlijk, een middagje shoppen met zo’n soms onnavolgbare kanjer!