Laatste loodjes – nog even blokken

Wachten op spannende telefoontjes. Het houdt niet op dezer weken. En dat in een gezin waar mobieltjes en computers inmiddels onmisbaar zijn. Naast de vijf fysieke bewoners in ons huis manifesteren zich talloze anderen via piepjes, rinkels en trillers. Als alom aanwezige hedendaagse variant van klopgeesten.

Inventieve tiener
Kom ik op de kamer van Krijn om hem iets te vertellen, moet ik eerst vragen naar eventueel ‘onzichtbaar bezoek’ – aanwezig via online verbindingen in de computer. ‘Ben je met K. aan het praten? Doe hem de groeten he.’ Bankhangavonden voor de tv zijn gelardeerd met steelse blikken op schermpjes en ‘nee niks, laat maar, is voor mij’-piepjes. Onderling ook weleens handig:  krijg je een fotootje van de lege wc-rol vanaf het toilet doorgestuurd – in plaats van een door het huis schallend ‘maaammaaaaa, er is geen wc-papier meer‘. Inventieve tieners.

Bespreekgeval
Het belletje waar ik op doelde, was dat van Cleo’s mentor. Met het verlossende woord of ze over is naar de derde, of een jaar over moet doen. Met drie onvoldoendes was ze een Serieus Bespreekgeval. Ik had nog geprobeerd Cleo in te laten zien dat een steviger fundament door een jaartje dubbelen helemaal niet zo erg hoeft te zijn. En wat is een schooljaar nou op een mensenleven? Voor een veertienjarige onoverkomelijk lang – dat had ik kunnen weten.

Grieks en Latijn
Het was een dubbeltje op zijn kant. Maar welke? De spanning liep op. Kort en goed: het werd munt – want dat betekent ‘je bent over’. Met een taak, dat wel. Voor wiskunde nota bene. De onvoldoendes voor Grieks en Latijn mag ze met hard werken volgend jaar weer proberen op te halen. Cleo was helemaal door het dolle. Vond alles goed, als ze maar over zou gaan én op deze school mag blijven. Na haar eindfeest – tot diep in de nacht – zat ze ’s morgens om 9 uur weer op school. Gebracht door papa. Vandaag weer. Blokken voor een extra proefwerk wiskunde tot ver in de middag. Daarvoor vrijdag een voldoende halen, betekent vakantie. Anders moet ze in de zomervakantie extra leerwerk doen.

Supertrots
En wij? Trotse ouders. Supertrots. Zeker ook op Hugo en Cleo die ondanks de zorgen om de gezondheid van Krijn toch zo goed gepresteerd hebben; geslaagd en over! Je zult maar tiener zijn met een zieke broer die zo hard achteruit gaat dat hij nu op de wachtlijst staat voor een harttransplantatie. Dat heeft impact, ook op schoolprestaties.
Het zal keihard werken worden volgend schooljaar, zeker voor Cleo. Maar dat ze het kan, weten we. Als we een beetje helpen en de tweetende en whatsappende klopgeesten het zwijgen op weten te leggen tijdens huiswerkuren, moet het lukken.