Wedergeboorte

Eigen kamer in IC centrum

Eigen – fraaie – kamer op de IC in het AZU

De eerste vierentwintig uur met een donorhart zitten er voor Krijn vanochtend op. Wij zullen hem later moeten vertellen hoe hij deze periode is doorgekomen. Iedere patiënt reageert anders na de operatie, de verschillen zijn enorm. Krijn ligt er even breekbaar en stil bij als een pasgeboren baby. Hij wordt in slaap gehouden, ogen dicht en hij kan niet praten. Het is als een wedergeboorte. Of hij al helemaal beseft dat hij daadwerkelijk getransplanteerd is weten we niet; de verpleging zegt het wel iedere keer tegen hem als hij zich tijdens de verzorging beweegt.

Soms trekt hij een been op, verlegt een hand of probeert zijn hoofd wat te draaien. Om te voorkomen dat hij de beademingsbuis uit zijn mond trekt zijn z’n handen met linten aan de zijkant van het bed vastgemaakt. Zo heeft hij wel bewegingsvrijheid maar niet genoeg om bij zijn gezicht te komen. Overigens is de beademingsfunctie nu zo ingesteld dat hij ondersteund wordt, niet meer dat het apparaat de beademing doet.

Net als vorige keren dat hij in een ziekenhuis lag, kreeg hij een klemmetje op zijn wijsvinger om een standaard bloedwaarde te meten. En net als die vorige keren duwde hij al snel met zijn middelvinger het klemmetje eraf. Typisch Krijn, zo’n gewoontegebaar. Er is nu een plakker voor in de plaats gekomen met een pleister.

Het totaal aantal slangen aan infusen met medicatie, slaapmiddel, pijnstiller, buizen voor wondvochtafvoer, plas, lucht, en een neussonde met voeding en dergelijke heb ik niet geteld. Dat is bepaald anders dan toen hij net geboren was. Toen hij gisterochtend op de IC kwam en we hem voor het eerst even mochten zien, stond de verdoving wat lager. Hij deed zijn ogen even open toen wij iets tegen hem zeiden. Robin herkende het direct: net zoals toen hij pasgeboren voor het eerst zijn ogen opende en er onwennig mee rolde. Hallo wereld, hier ben ik.

Vandaag is het plan om heel langzaam de slaapmiddelen wat te verminderen. Tot nu toe pieken bij de minste inspanning allerlei waarden – bloeddruk, hartslag en dergelijke. De artsen zien het liever iets geleidelijker, dus ze zijn voorzichtig. Alles moet wennen en opnieuw ‘ingesteld’ worden. Vandaag is er overleg tussen de intensivist en de cardioloog, dat wachten we af. Beetje dubbel is dat ik het heerlijk vind om te zien dat hij op ons reageert, maar het mag allemaal nog niet teveel. Rustig afwachten.

Hoewel rustig, niet bepaald als je kijkt naar de enorme en gestage stroom van berichten, mails en smsjes. Uit allerlei hoeken krijgen we medeleven, felicitaties en lieve woorden. Voor Krijn én voor Hugo, Cleo en ons.
We wonen al jaren in het Zuiden, waar naar goed katholiek gebruik mensen kaarsjes opsteken voor anderen die het moeilijk hebben, ziek of overleden zijn. Mij als humanist heeft dat gebruik gevoelsmatig nooit veel gedaan. Uit de vele reacties die we ontvangen blijkt dat er tussen al die wakkerende vlammetjes nu ook voor Krijn kaarsjes branden. Prachtig beeld. Het raakt en ontroert me.

12 reacties op “Wedergeboorte

 1. Lieve Robin,Warna,Krijn,Hugo & Cleo.
  Van Linda vernomen dat de operatie is geslaagd.
  Wij wensen jullie als gezin heel veel sterkte in deze spannende tijd.

  Veel Liefs van Hennie & Cees van der Rest.

 2. Hoi Robin, Warna, Krijn, Hugo en Cleo,
  Via facebook zagen we ineens dat Krijn een ‘nieuw hart’ heeft gekregen! Wat ontzettend fijn dat het eindelijk zover is. En wat fijn te horen dat alles tot zover geslaagd is!!
  We wensen jullie heel veel sterkte toe en denken aan jullie…..
  Groetjes,
  Wil, Edith, Youri en Kiki Livius

 3. Wow. Eindelijk. Wat een verassing. Maar ook: wat een spanning. Daarom niet alleen Krijn alle sterkte toegewenst, maar ook de rest van het gezin. En straks met zijn allen weer naar Frankrijk, of loop ik nu te hard van stapel. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik moet zeggen bij zo’n ingrijpende gebeurtenis.

 4. En opeens kwam het telefoontje…..Jee wat spannend toch…. We denken heel veel aan jullie. Heel veel sterkte.
  Reinoud en Ankie

 5. O,…het roept weer zoveel bij me op..
  Maar dat snap je wel!
  Fijn dat je je blog hebt…Schrijf het van je af en dit is voor krijn heerlijk…kan hij het straks allemaal terug lezen…Dikke knuf. Wilma. XXX

 6. Goh jongens, ik kreeg even kippevel toen ik zag dat Ktrijn geopereerd was. Ik denk dat een Gefeliciteerd wel op zijn plek is he. Ben heel blij dat het achter de rug is en nu kan hij lekker beter worden. Heel fijn ook dat het nu gebeurt, zodat hij de rest van de zomer nog lekker bij kan komen. Ik (wij) vind het enorm fijn voor jullie allemaal.

  Weet je van wie en dan bedoel ik leeftijd eigenlijk, het donorhart is?

  Fijn dat die wachttijd voorbij is. Het is inderdaad een wedergeboorte.

  Ben benieuwd of Krijn anders wordt in die zin dat hij extra andere dingen doet dan waar jullie aan gewend zijn. En dat dan dan behoorde bij de donor. Ik heb daar verhalen over gelezen.

  Wij wensen jullie allemaal heel veel liefs toe en we denken aan jullie. Groejes voor Krijn en ik wacht het volgende bercht graag af.

  Groetjes Yvonne

 7. Lieve Warna en familie, blij te horen dat er een donor is voor Krijn. Ik zag jou, Warna donderdag 26 april de trein ’s ochtends om 8.15 uur met een ‘zorgelijk gezicht’ terug nemen naar het zuiden en dacht: oh….zou het zover zijn?! Maar naar nu blijkt is het pas een week later zover. Was het een voorteken? Anyway….

  Hoop van harte dat Krijn snel een positieve spiraal vindt na deze enorme ingreep in zijn leven en ‘zijn’. Ga ontzettend duimen en ben in gedachten bij jullie. Veel sterkte en positieve energie gewenst.

  Hartelijke groet, Ellen de Ruijter

 8. De stap naar een beter leven is gezet, zoals Cleo kon horen. Ik ben benieuwd hoe de man reageert. Misschien gaat hij ooit met plezier sporten. En als hij goed herstelt, mag hij eindelijk gewoon drinken. Sterkte. Michiel

 9. Dag familie Krijgsman,

  via een sms-je uit Italië/Sicilië van Petra Marije & Peter hoorden we van het bijzondere nieuws dat Krijn een nieuw hart heeft gekregen.Héél bijzonder na zo’n lange tijd wachten om nu “plotseling” te horen dat er een hart beschikbaar is gekomen en óók al bij Krijn is geplaatst.
  We hebben vaak gebeden voor de komst van een hart en kunnen nu danken dat dit gebed is verhoord – nu bidden we voor verder herstel en terugkeer van Krijn binnen het gezin en overige familie!
  We wensen jullie in deze spannende tijd heel veel sterkte toe!

  Jacques & Ineke Fennema

 10. Lieve allemaal, wat fijn dat Krijn nu dan eindelijk een nieuw hart heeft! Ik houd mijn vingers gekruist dat het allemaal goed gaat en hij over een tijdje weer staat te honkballen. 🙂 Verder ben ik helemaal niet zo goed in dit soort berichtjes, maar ik wens jullie allevijf heel veel liefs en geluk en sterkte. Dat het maar snel weer allemaal als ‘gewoon’ zal zijn, met een gezonde Krijn, met een sterk hart.

  Liefs!! Katarina.

 11. Lieve Robin, Warna, Hugo, Cleo en bovenal Krijn,
  In Venetie via de facebook-link Cleo-Noortje het bericht van Krijn gehoord. Wat een fantastisch nieuws, maar ook: wat een spannende tijd!
  Heel veel en vooral een heel goed herstel toegewenst!

  Arno en Margriet

 12. Lieve mensen,

  Blij te horen dat de operatie eindelijk heeft plaatsgevonden en dat de eerste berichten zo positief zijn. Na zijn wedergeboorte zal zijn ‘wederopstanding’ nog best veel voeten in de aarde hebben, maar jullie kunnen Krijn veel warmte en ondersteuning bieden om hem door die moeilijke herstelfase heen te helpen. We wensen jullie als gezin veel sterkte en hopen dat jullie elke dag worden beloond met een stukje vooruitgang . We leven mee.

  Marion & André

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s