Oost, west…

Wow, wat een kaarten met verhalen. Bedankt!

Al heel veel kaarten met prachtige en ontroerende verhalen. Bedankt!

Klinkt hoopvol, toch? Oost, west… van de intensive care via de cardiothoracale chirurgie verpleegafdeling Oost naar de normale cardiologie verpleegafdeling West. Krijn mocht eigenlijk vandaag al naar een andere kamer, maar dat vond hij wel erg snel. Vanmiddag kwam een arts rustig uitleggen dat het positief is en beloofde dat de kaarten en bezoekers heus worden doorgestuurd. Dus vanaf donderdag een andere kamer in een andere gang op dezelfde verdieping. Het adres is:

Krijn Krijgsman
Verpleegafdeling B4 West, kamer 23
P/a UMC Utrecht
Postbus 85500
3508 GA UTRECHT

Hij gaat nog steeds wonderbaarlijk vooruit. De uitslag van het eerste biopt was ook goed. Een biopt is nodig om eventuele afstotingsverschijnselen van het hart te kunnen constateren. In de komende maanden krijgt hij er nog 13. Woensdag 22 mei de eerstvolgende. Niet leuk, zo’n nieuw gaatje in je hals om een slangetje met drukmeter en happertje in je hart te brengen. En toch was alleen een rustgevend pilletje vooraf voldoende. Knap! De medicijntraining is ook gestart. Om 6x per dag de juiste pillen te slikken – sommige per se samen, andere absoluut nooit samen, andere alleen bij bepaalde bloedwaarden – is training nodig. Dat is iets wat hij erg goed kan. Gelukkig maar.

Verder is de fysiotherapie na het lange Hemelvaartweekend op gang gekomen. Op zijn kamer is een hometrainer geplaatst waarop hij mag trainen zo vaak hij wil. Stoppen hoeft alleen als hij pijn voelt. Dinsdag heeft hij geoefend op een loopband, met traplopen én fietsen. Tot zijn eigen verbazing was hij na de oefeningen niet uitgeput en had geen vermoeide of pijnlijke benen. Alleen een beetje licht in zijn hoofd – veel reserve heeft hij nog niet. Hij had zelfs nog wel even door kunnen gaan. Het eerste fysieke effect is al meteen duidelijk! ‘Het voelt als de omgekeerde wereld, ik kon makkelijker de trap oplopen dan eraf. Eerst was dat andersom. En ik voelde mijn T-shirt plakken op mijn rug….’ Zweten? Dat is inderdaad bijzonder, kan het me niet herinneren van hem.

Groot voordeel bij zijn herstel is dat hij voor de harttransplantatie nooit last heeft gehad van ritmestoornissen of hartstilstanden en dergelijke. Bij nogal wat mensen met hartfalen is dat juist schering en inslag. ‘Het ergste wat kan gebeuren is dat hij flauwvalt’, heeft de cardioloog ooit gezegd en daar hielden wij ons aan vast. Dat scheelde toen – en zeker nu – enorm. Hij heeft geen angst om de grenzen van zijn kunnen op te zoeken bij inspanning.

Nadeel is dat veel patiënten toewerken naar een niveau van vóór de hartproblemen: Ik wil weer kunnen tennissen als vroeger of zoiets. Wat dat betreft heeft Krijn absoluut geen referentiekader. Terugkijkend, denken we dat hij zeker vanaf een jaar of 11, 12 al minder is gaan presteren. Misschien zelfs eerder. Dus wat is zijn ‘normale toestand’? Dat zal hij langzaamaan zelf moeten gaan ontdekken. Eerst een hele inhaalslag en dan verder uitbouwen. Een nieuwe toekomst tegemoet.

Goed, eerst morgen verhuizen naar een andere kamer. Tot zijn opluchting ook eenpersoons, want van (te)veel gekwebbel aan zijn hoofd wordt hij niet blij. Van veel kaarten wel. Gelukkig maar, want die komen dagelijks binnen. Veel met – zoals gevraagd – het verhaal over hoe, wanneer en waar men hoorde over zijn harttransplantatie. Echt gewéldig! Soms van mensen die hij niet eens persoonlijk kent (‘mama wat heb jij veel collega’s’ ;-)) en zelfs van klasgenoten van zijn oude basisschool. Laat ik voor mijzelf spreken; ik ben ervan overtuigd dat al die positieve energie en gedachten hem hebben geholpen om zo snel te herstellen. Het gaat absoluut de goede kant op. Oost, west…

4 reacties op “Oost, west…

 1. He Krijntje,
  Je moeder kwam zaterdag in de winkel. Ze wilde iets over je vertellen. Ik schrok in eerste instantie even. Maar gelukkig vertelde je moeder het mooie nieuws. Wat een nieuws. Wat een mooi nieuws. De jongens die met je hebben gewerkt hier, wellicht ken je ze nog (Pim, Rick en Renate Ohja das een meisje trouwens) reageerde ook erg blij voor je.

  Nu hopen dat je weer snel tuis bent.

  Ik zie dat je in Utrecht in het ziekenhuis ligt. Mooie stad hoor. Daar zat ooit mijn slagersvakschool. Ik kan je nog wel wat tips geven; Dikke Dries een enorm gezellige kroeg. Met veel mooie meiden Krijn 😉
  En de Febo bij het station. hahahaha
  Sterk maar goed aan Krijntje. Dan zie ik je heel snel wel weer in de slagerij.

  Jan en Monique Vaartjes
  Slagerij Jan Vaartjes

 2. Wauw Krijn wat gaaf… Je bent al getransplanteerd!!!
  Wat fijn dat het goed met je gaat. Met het lezen van deze weblog komt bij ons ook weer van alles voorbij…
  Maar een ding weet ik zeker… Sven krijgt een flinke tegenstander met bowlen met de nieuwjaarsreceptie van Harte Twee.
  We hopen je daar in ieder geval weer te treffen.
  Nou Krijn… Veel succes met je 2e biopt en een spoedig verder herstel …. Op naar huis, weer naar het normale leven….

  Groetjes,
  Bert, Sven en Conny Korthout xxx

 3. Gefeliciteerd Krijn, je stapt voortvarend je nieuwe levensfase in. Ik ben toevallig zelf ook aan het herstellen van een operatie aan de darmen (geen darmtransplantatie). Het goede nieuws over jouw herstel geeft mij ook een flinke opkikker. Dus bedankt en ga zo voort. Michiel.

 4. Heej wat gaaf!
  Je gaat naar B4-west!
  Nu ik weet Krijn dat je meeleest 😉 Dit is ook een fijne afdeling. (Albert werkt hier nu 😛 )
  Wil je hem de groetjes van mij doen….
  En misschien zijn er nog wel meer bekenden…( OUDJES )…
  Top dat het nog steeds goed met je gaat ( ik had ook niet anders verwacht…
  succes met je 2e biopt. Komt wel goed.
  X Wilma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s