Van recepten, doosjes en strips naar duidelijke dagbakjes.

Die pillen, het blijven enge dingen vind ik. Allemaal klein, allemaal wit, allemaal ongeveer hetzelfde uiterlijk. Met zo’n verschillend effect. Een vergissing bij het innemen zal niet direct fataal zijn – neem ik aan 😉 – maar ook niet echt bevorderlijk voor Krijn. Dus ben ik blij met de grote pillendoos die hij gebruikt. Net een nieuwe weekvoorraad samengesteld. De naam en bijbehorend moment van inname continu hardop mummelend en checkend, druk ik ze uit hun bestickerde omhulsel en laat ze in hun blootje vallen tussen de schotjes. Voor de kenners: het klinkt als het uitzoeken van kleine Playmobilstukjes in een sorteerdoos. Werkertjes aan het bloed, hart, vocht en urine. In het dagbakje zijn ze anoniem, dus moeten direct goed gelegd worden. Furosemide, Spironolacton, Lanoxin en de halfjes Enalapril gebroederlijk bij elkaar. Wachtend tot Krijn ze komt halen op de aangegeven dag en uur. ‘Kijk mam, met maar 10 ml water lukt het ook om ze tegelijk door te slikken.’ Brrrr, knap hoor.

Mijn pillenervaring reikt niet veel verder dan een incidentele paracetamol en (heel, heel) vroeger een dagelijkse microgynon 30. Waarvan ik me nogal eens in een vlaag van paniek ’s middags opeens realiseerde dat ik hem ’s morgens vergeten was… Nee, pillentrouw is nooit aan mij besteed geweest. Daarom: lang leve de mobiele telefoons met alarmfunctie! Buiten dat is Krijn veel beter in dat soort dingen aanleren. Gelukkig maar.

Ze werken naar behoren heb ik het idee. Krijns gewicht, buikomvang en vochtin- en afvoer gaan prima voor zover ik kan beoordelen. Maar wie weet wat ik over het hoofd zie. Krijn ziet niets over het hoofd, bleek gisteren weer: ‘En wat nou als ik vochtinbrengende creme zou gebruiken, moet ik dat dan ook meetellen?’ Typische Krijn-opmerking heet dat bij ons thuis. En met dit blog leg ik ze eindelijk eens vast. De op het oog vreemde – maar na wat inspanning altijd op een ijzeren logica terug te voeren – opmerkingen uit zijn  Asperger-brein. Zoals al eerder gezegd, dat hij een bijzonder en geweldig joch is, wisten we allang.