Koffertje als gedachtenbuffer

Hommels – sneller dan je denkt

Vanaf woensdag 6 juni 2012 – de dag waarop Krijn definitief op de wachtlijst voor een harttransplantatie is gezet – staat bovenaan op mijn ‘to do’-lijstje: koffertje klaarzetten. Voor als Het Belletje komt. Nee, geen koffertje voor Krijn. Zijn instructies zijn duidelijk: zorg dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis komt. Je hoeft niets mee te nemen, geen pyjama, geen medicijnen, geen schone kleding. Niks. Een pyjama krijgt hij de eerste dagen toch niet aan. Niet voor hem dus, dat koffertje. Voor ons.

Mantra
Het blijft maar malen in mijn hoofd. Wat moet mee, wat hebben we nodig, wat gaan we zeker vergeten als we er niet op voorbereid zijn? Een mantra. Hoewel, meer een gedachtenbuffer als ik eerlijk ben. Zolang ik dat koffertje nog niet op orde heb, hoef ik niet verder te denken. Ja, ik weet wel wat er allemaal gaat gebeuren na Het Belletje. Heus. Kan het zelfs wel gewoon vertellen en uitleggen aan anderen. Ook zonder meteen emotioneel te worden.

7 uur durende operatie
En toch, ik ben er nog niet. Van binnen blijf ik hangen bij het koffertje.
Of toch een tas? Of misschien een rugzak? Alleen voor Robin en mij, of ook voor Hugo en Cleo? En waar laten we het gedurende de wachttijd? In de hal? Of toch de auto – nee, die kan heel heet worden in de zon, dat is niet goed voor lenzenvloeistof. Of gewoon op onze slaapkamer? En doen we er ook een lijstje in – met telefoonnummers of zo? Maar van wie dan, en gaan wij – of Krijn – dan bellen onderweg naar het AZU? O ja, een telefoonlader, vooral niet vergeten. En lenzendoosjes. En een pyjama-achtig ding of zo. Schoon ondergoed, deo, tandenborstel. Iets te eten? Of te lezen? Kan dat dan? Waar heb je behoefte aan als ouder, wat wil je binnen handbereik hebben als je zit te wachten? Uren en uren wachten. Niets te horen krijgt, moet afwachten. Alleen al de operatie zelf duurt 7 uur…. o ja, de operatie. De Operatie….. En hup, daar gaat snel de mantra weer… eh, koffertje klaar maken. Of toch een sporttas, of een rugzak? Wat doen we erin? Waar bewaren we dat? En zo steeds opnieuw.

Het Belletje
Tijd nodig om te wennen aan het idee dus. Had dit weekend gepland om het in te pakken. Maar kwam niet verder dan alleen in gedachten. Wel honderd keer. Tijdens het werken in de tuin. Tijdens Nederland-Denemarken. Tijdens het maken van (macro)foto’s (stomme hommels die te snel zijn om vliegend vast te leggen). Tijdens het kijken – samen met Krijn – naar Robin op de tennisbaan. Steeds opnieuw inpakken. Zolang het koffertje niet klaar is, hoef ik niet écht verder te denken. Ja, ik weet het wel, Het Belletje kan ieder moment komen. Iedere dag. Zelfs nu.

Suggesties gevraagd
Op dit moment weet ik maar één ding heel erg zeker: als dat gebeurt en het koffertje staat nog niet klaar, dan vind ik dat vast niet erg. Vergeet het acuut. En toch is het verstandig om het ingepakt te hebben. Dus; iemand een goede suggestie of tip voor iets in het koffertje? Laat het me weten.

7 reacties op “Koffertje als gedachtenbuffer

 1. Pingback: Wachten op een beetje zon « Leeuwenhart Krijn

 2. Lieve Warna, inderdaad, ‘let it be’, naast de volkomen onbelangrijke dingen, die je gewoon in 5 minuten alvast in je koffertje kan stoppen (tandenborstel, tandpasta voor iedereen een onderbroek en sokken en een shirt om in te slapen) is het vooral het klaar zijn in je hoofd en dat past nooit in je koffertje…..
  En als je er dan een stukje houvast in wilt stoppen, en zoals ik jou een beetje ken: zorg dan dat je je mooiste muziek bij de hand hebt. En misschien een kaarsje als je even iets spiritueels nodig hebt.
  Sterkte met je bagage in many ways.

  KNUF
  Aag

  • Mooi gezegd Agnes, dankjewel. Muziek gaat zeker mee. En iets om op te typen… Net zoals nachtelijke piekeringen afnemen als er daglicht op valt, komen mijn woelige gedachten tot rust als ik ze omzet in woorden. Zinnen formuleren op beeldscherm, dat geeft mij rust en ruimte. Ook een dikke knuf voor jou! Hoop dat het goed gaat met je. Warna

 3. When I find myself in times of trouble
  Mother Mary comes to me
  Speaking words of wisdom, Let it be,
  and in my hour of darkness
  she is standing right in front of me
  speaking words of wisdom, Let it be, let it be, Let it be
  Whisper words of wisdom, Let it be

  and when the broken Hearted people
  living in the world agree
  There will be an Answer Let it be
  For though they may be parted there is
  still a chance that they will see
  Let it be Let it be, yeah.
  There wil be an Answer, let it be

  And when the night is cloudy
  There is stil a light that
  shines on me
  I wake up to the sound of music
  mother Mary comes to me
  speaking words of wisdom, Let it be
  Let it be, Let it be
  There will be an answer,Let it be
  Let it be Let it be
  Whisper words of wisdom,Let it be

  Lennon/Mc Cartney

  Misschien voor op je i pod, als mantra?
  Liefs van de stille ondersteunende achterhoede, we love you, Bri

  • Lieve Bri,
   Dankjewel voor je mooie bericht. Let it be…. prachtig nummer.
   Ik zal het in ieder geval erbij zetten in mijn afspeellijst. Muziek is goed om de zinnen te verzetten en tot rust te komen.
   Voorlopig nog afwachten – en het leven gaat onderhand ook nog eens gewoon door.
   Knuffels voor jullie allemaal, Warna

  • Jacq,
   16 jaar, wow! Kijk, dat soort berichten lezen we graag. Heerlijk te horen dat het zo goed kan gaan. Ik zal je website zeker bekijken. Bedankt voor je bericht. Groeten, Warna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s