Dertien mei

Geruststellende woorden van Robin

Geruststellende woorden van Robin

We schoten allebei onmiddellijk overeind van het lieflijke harpgeluidje: de ringtone die Krijn heeft op Robins mobiel. Het was vier uur. In de nacht. ‘Je weet het he, Krijn, je mag ons altijd bellen. Doen hoor’, hebben we steeds gezegd. En nu deed hij het. Voor de tweede keer: tegen tien uur gisteravond belde hij mij. Ik zat nog met Hugo en Cleo in de auto onderweg van Hengelo naar Bad Oeynhausen en hij zei met heldere stem: ‘O, het is een veel te lang en ingewikkeld verhaal voor in de auto, ik bel papa wel.’ Hij had een nachtmerrie gehad, en op het moment dat hij wakker schrok en zijn ogen open deed, stond een verpleegster over hem heen gebogen met een bakje pillen voor zijn neus. En een glaasje drinken. Ze probeerde hem duidelijk te maken dat hij die moest innemen. Jaja, wel heel toevallig nét nu hij wakker werd en terwijl hij toch echt een strenge vochtbeperking heeft…. Uitgerekend deze verpleegster sprak nauwelijks Engels. Krijn vertrouwde het niet en belde ons. Robin legde hem – na overleg met de verpleegkundige – uit dat er niets aan de hand was en wist hem gerust te stellen.
We wisten dat verpleegkundige A. – die accentloos Engels spreekt na 1,5 jaar Amerika – op een andere kamer nachtdienst had. Robin vroeg of die even bij Krijn wilde langs gaan om hem gerust te stellen en het uit te leggen. Dat heeft hij gedaan. En Krijn probeerde weer te gaan slapen.

Dat was niet gelukt en om vier uur belde hij ons dus weer. Hij voelde zich helemaal niet goed, had het koud en kon niet slapen. Hij wilde dat wij kwamen. Na overleg met de verpleging en een arts, mochten we komen. Snel wat kleren aangeschoten, met de auto via een wandelgebied gereden en door de nachtportier toegelaten in het ziekenhuis. Voor half 5 waren we bij hem. ‘O, dat voelt meteen veel beter’ fluisterde hij opgelucht. Zijn gezicht net te zien in het schijnsel van het bedlampje achter zijn hoofdeinde. Hij had weer nachtmerries gehad, wilde ze vertellen maar dat lukte niet helemaal. We zijn bij hem gebleven tot hij veel rustiger was en het ochtendgloren de ergste schimmen verjaagd had. ‘Nog een dag volhouden Krijn, nog één dag. Je kan het.’

We hadden maandag einde dag een gesprek gehad met doker M. Die vertelde dat de knoop inderdaad doorgehakt is. Na zoveel mogelijk ontwateren met de hemodialyse en zo lang mogelijk alle medicatie geven om zijn hart te stimuleren, moet woensdag echt geopereerd worden. Hij heeft de pompen (‘ECMO’) dan 33 dagen. De artsen hebben er echt alles aan gedaan om zijn eigen hart te behouden. In Nederland én hier in Duitsland.

Vanmiddag – dinsdag – kregen we de laatste plannen te horen: morgen tegen 12 uur gaat het gebeuren. Eerst explanteren ze de pompen uit zijn hart. Als dat goed gaat, wordt een paar uur bekeken hoe zijn hart het zelfstandig houdt. Hebben de artsen er voldoende vertrouwen in, dan blijft het daarbij en gaat hij daarna naar de intensive care. Is het duidelijk dat dit scenario niet haalbaar is, dan treedt plan B in werking en zal Krijn alsnog een kunsthart geïmplanteerd krijgen. Dokter M.: ‘In totaal duurt het ongeveer een uur of 6, 7. Verwacht geen nieuws voor 19.00 uur. Ik zal dan contact opnemen met jullie om te bespreken wat we gedaan hebben.’

Krijn wil dat de operatie nu gebeurt. Het is klaar. Hij heeft het gehad met het lange wachten. Dokter M. had al eerder verteld dat iedere morgen een heel team achter de schermen vergadert over wat te doen, steeds in te spelen op de actuele situatie. En ook vandaag benadrukte hij weer dat hijzelf en de verpleging het bewonderenswaardig vinden hoeveel kracht Krijn heeft om zolang in zulke moeilijke omstandigheden rustig te blijven en alles te ondergaan. Iedereen is gesteld geraakt op hem en hoopt op het beste. Om 10 uur gaan Robin, Hugo, Cleo en ik naar het ziekenhuis om hem bij te staan voor hij vertrekt naar de operatiekamer.

Op de verjaardagen van Cleo, Robin en die van mij lag Krijn in het ziekenhuis. De tweede verjaardag van zijn harttransplantatie is voorbij gekomen en morgen is het 13 mei. Onze trouwdag. Toen, in 1994 was ik 5 maanden zwanger van Krijn. Net als nu verwachtingsvol.

24 reacties op “Dertien mei

 1. Ook wij wensen jullie heel veel moed en sterkte toe vandaag…..
  We denken aan jullie!
  Liefs, Wil, Edith, Youri en Kiki

 2. Lieve Warna, heel veel sterkte vandaag! Ik denk aan Krijn en aan jullie en wens jullie alle kracht en een goede operatie. Groetjes Rixt

 3. Alle kracht voor vandaag gewenst. Ik stuur bij deze al de positieve energie naar krijn, zijn artsen. Opdat het een mooi resultaat mag opleveren.

 4. Lieve mensen,
  Sinds Cleo’s post op Facebook (dochter Tessa is een vriendin) lees ik mee met jullie blog. Ik ben enorm geraakt door jullie positiviteit en vertrouwen en leef mee. Het is raar, want ik ken Krijn niet, maar ook hier brandt vandaag een kaarsje en wensen wij jullie een succesvolle operatie toe. Met alle positieve energie die jullie kant uit komt, moet het gewoon goed gaan. Heel veel groetjes, familie Verhees

 5. Unbelievable, Krijn’s resilience, and the rest of the family too of course. Sending loads of positive energy! Take good care, Melanie

 6. Hoi Warna,

  Heel, heel, veel sterkte vandaag! Voor Krijn met de operatie en voor jullie allen met het lange wachten en met de spanning.

  Wij leven met jullie mee.

  Gr, Henk & Octavia

  PS

  En gefeliciteerd met jullie trouwdag. Die 13 mei kunnen we ons nog wel herinneren.

 7. Lieve allemaal, ik herinner mij de trouwdag in de achtertuin als de dag van gisteren. Het was een mooie zonnig dag met een stralende bruid met buik….al weken in gedachten bij jullie. Veel kracht en sterkte, vooral voor jullie knappe grote kanjer!

 8. Hi Warna, Ik wens jullie heel veel sterkte. Zeker vandaag! Groetjes Sylvia

  Verzonden met mijn Windows Phone ________________________________

 9. Heel,heel veel sterkte en suc6 vandaag. Duimen draaien hier voor een geslaagde operatie… enne Krijn snap je helemaal, heel veel succes jongen.

 10. Lieve allemaal, wat zijn jullie ( en vooral Krijn) veel in mijn gedachten… Heel veel sterkte vandaag en er zijn veel mensen die aan jullie denken/bidden….die met jullie meeleven in welke vorm dan ook… en ja…ik snap Krijn…
  Dikke kus!

  Wilma. X

 11. Lieve allemaal,
  Ik moest aan het gedicht van Havel denken.

  Diep in onszelf dragen wij de hoop.
  Als dat niet het geval is,
  is er geen hoop meer.
  Hoop
  is een kwaliteit van de ziel
  en hangt niet af
  van wat er in de wereld gebeurt.
  Hoop
  is niet voorspellen
  of vooruitzien.
  Het is een gerichtheid van de geest,
  een gerichtheid van het hart,
  voorbij de horizon verankerd.
  Hoop
  in deze diepe en krachtige betekenis
  is niet hetzelfde als vreugde
  omdat alles goed gaat
  of bereidheid je in te zetten
  voor wat succes heeft.
  Hoop
  is ergens voor werken
  omdat het goed is,
  niet alleen
  omdat het kans van slagen heeft.
  Hoop
  is niet hetzelfde als optimisme.
  Evenmin de overtuiging
  dat iets goed zal aflopen.
  Wel de zekerheid dat iets zinvol is
  ongeacht de afloop,
  het resultaat.

 12. Collega van Robin en al een tijdje aan het meelez(v)en.
  Nu sterk de behoefte om ook een korte reactie te geven.
  Ongelooflijk veel sterkte, kracht en succes morgen. Bewondering voor Krijn, bewondering voor de rest van het gezin.

 13. Respect voor de manier waarop jullie dit met elkaar als gezin doen. Heel veel geluk toegewenst morgen en de dagen daarna.

 14. Lieve allemaal, wat moeten we hier nu op zeggen. Wij wensen jullie heel sterkte en alle kracht die nodig is tijdens het wachten van deze operatie. In gedachten bij jullie.

 15. Wat zal ik zeggen? We steken een kaarsje op en wensen de dappere Krijn en de rest van het gezin (en grootouders en de andere familie) het beste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s