Half goed

Vanaf 10 uur waren we bij Krijn in het ziekenhuis. Hij zag er vreemd genoeg veel beter uit dan de afgelopen dagen. Veel minder dikke benen en voeten, hij keek helderder uit zijn ogen, was spraakzamer en minder versufd. Innerlijk wel nerveus, maar uiterlijk kalm. Echt Krijn. We mochten – tegen de strenge regels in – allevier tegelijk bij hem. En gewoon op de kamer bij hem blijven. Zijn buurman verhuisde naar een verpleegafdeling. In zijn zwaaiende hand toen ik hem gedag zei, zag ik een goed voorteken.

Wij waren uitgegaan van 12 uur als starttijd van de operatie. Verpleegkundige P. vertelde dat het tussen 2 en 3 uur zou worden. Dokter M. had voor zover zij begrepen had vannacht nog een spoedoperatie gedaan en moest bijslapen om fit te zijn voor de operatie van Krijn. Iets voor enen werden we verzocht in verband met de dienstwisseling in de wachtgang plaats te nemen. De nieuwe verpleegkundige zou ons na een half uurtje weer komen halen. Na driekwartier kwam er een bed de gang op rijden. Piepend en met drie man erbij. Jawel, Krijn! We hadden onze beschermende kleding niet aan, dus hij kon ons gewoon zien, en wij hem aanraken. Dat mocht, we mochten zelfs meelopen tot de operatiekamer. Heerlijk om toch een kus te kunnen geven zonder mondkapje. Gewoon zijn hand even vast te kunnen houden. Krijn was rustig, gaf zijn mobiel aan Robin. ‘Het goede nummer staat al klaar, voor het geval dat…’ Een van de verpleegkundigen zei monter: ‘Je hoeft geen afscheid te nemen, jullie zien mekaar gewoon straks weer!’

Daarna gingen we terug naar het appartement. Wachten. Buiten zitten. Stukje fietsen. Broodje eten, Wachten. Beetje op je mobiel turen. Cleo ging een dutje doen. Robin op het terras zitten tekenen in een schetsboekje dat hij van Krijn heeft gekregen. Hugo muziek luisteren met zijn oortjes in. En allemaal lazen we natuurlijk de ongelofelijke stroom lieve, meelevende berichtjes. Dank iedereen, ontzettend bedankt voor al die steun. ‘Ro, is je telefoon wel opgeladen?’ Voor als de chirurg belt….

Om 17.34 uur ging mijn mobiel. Een vreemd nummer. En jawel, het was dokter M. Nu al! Met half goed nieuws, zoals we het samenvatten. De operatie is goed gegaan. Hij heeft de pomp en slangen van links verwijderd. Die kant van het hart doet het goed genoeg. Rechts verwijderen was nu niet verantwoord. Hij heeft daarom een nieuwe beslissing genomen, ook ingegeven door zijn indruk van het totale hart nu hij het in de borstkas zag, en niet alleen op een echo. De onomkeerbaarheid van de beslissing om het hart te vervangen door een kunsthart weegt zwaar. De slangen van rechts heeft hij daarom zo omgebouwd dat ze er zonder nieuwe operatie uitgehaald kunnen worden. Maar de pomp zit er nu dus nog wel. Hij wil de rechter harthelft de allerlaatste kans geven zich te herstellen. Ze zullen het heel goed in de gaten houden, want er moet snel gehandeld worden als het niet werkt natuurlijk. Hij blijft in de buurt de komende dagen. Verder heeft hij de borstkas kunnen beoordelen en gezien dat een kunsthart mogelijk is.

Krijn knokt. En deze chirurg knokt mee.

Hij is nog onder narcose. We mogen zometeen bij hem. Wordt vervolgd.

 

 

 

8 reacties op “Half goed

 1. Ha Warna, goed om te horen dat het goed verlopen is. We zitten op onze handen! Heel veel sterkte en we blijven in gedachten, met ons hart en al onze goede wensen bij jullie! Groet, Angelique.

 2. pffff..adem uit .. even rust en adem weer in .. op naar de volgende ronde! Kan me voorstellen dat hoop en vrees,vertrouwen en berusting elkaar razendsnel afwisselen. Alle respect voor jullie allemaal. Lieve groet

 3. Gisteravond niet in de gelegenheid om te reageren…wel gelezen..
  Hoop dat deze stijgende lijn zich mag voortzetten..
  Wat zullen jullie blij geweest zijn toen je weer naar hem toe mocht.
  Liefs: Wilma,. X

 4. Potverdorie Warna. Het is net of wij er bij zijn. Wat weet je het goed en helder te verwoorden. Je voelt gewoon de pijn van onzekerheid, verdriet, gecombineerd met de gewone dingen des levens. Alsof je twee verschillende levens leidt.
  Maar de sfeer van optimisme borrelt steeds uit je verhalen op. Of het nu je eigen gedachten zijn, de reacties van doktoren en verpleegkundigen, of jullie houding naar Krijn toe. Fantastisch en soms heb ik ook tranen in mijn ogen. Niet te vermijden, we leven echt heel erg mee. Natuurlijk veel sterkte gewenst en een succesvolle afloop.

 5. Wat een heerlijk nieuws uit Duitsland. Fantastisch dat het goed is gegaan! Al met al vandaag veel goed nieuws gekregen met meerdere mogelijkheden. Lieve kanjers heel veel sterkte met deze emotionele achtbaan! Wij denken aan jullie.
  Dikke kus Mieke

 6. Godzijdank!! Ik heb de hele dag meegeduimd en positiviteit zitten sturen. Gewoon constant van DIT GAAT LUKKEN! Ik ben erg blij voor jullie. Weer een stukje terrein gewonnen. Het is en giga topsport gevecht. En iedereen knokt op zijn manier mee!
  Liefs Nanske

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s