de narcose werkt nog flink door
 Ken je dat nummer van Pink Floyd, Time? Nadat alle alarmbellen en wekkers zijn afgegaan blijft een continu tikkende klok over waarmee het nummer start. Dat continu tikken is het geluid dat het apparaat maakt dat nu naast Krijns bed staat. Op dit moment op 140 slagen per minuut. Het is de machine die perslucht door twee slangen perst die naar het kunsthart lopen. Binnenin zit een membraam dat heen en weer beweegt door de druk en pompt zo het bloed rond door de longen en het lichaam. Heel simpel eigenlijk.

Syncardia heet het systeem. Het is een TAH: Total Artificial Heart, van de CardioWest Company. Syncardia 50cc is het nieuwe hart van Krijn. Een model dat net 2 maanden op de markt is, vertelde dokter M. ons vanmorgen. Iets kleiner dan het originele van 70cc ‘dat absoluut niet gepast zou hebben in zijn borstkas’. Twee maanden! Op mijn vraag hoeveel van dit model dan al geplaatst zijn, antwoordde hij ‘Ik denk een stuk of tien. Niet hier natuurlijk. Wereldwijd.’

In gespecialiseerde ziekenhuizen in de hele wereld (47 in Europa) wordt dit systeem gebruikt als bridge-systeem. Maar niet in Nederland waar helemaal geen kunstharten worden geplaatst. België ook niet overigens. De meeste ziekenhuizen hebben nog geen 50 kunstharten geplaatst. In de top 3 wereldwijd met meer dan 150 plaatsingen staat, jawel het HDZ-NRW in Bad Oeynhausen. Of Krijn in ervaren handen is, hoeven we dus niet te betwijfelen. 

Een bridge-systeem is om de tijd te overbruggen tot een donorhart beschikbaar komt. Het is geen permanente, definitieve oplossing*. De persluchtkast die nu aan zijn bed staat is mobiel, er zitten wieltjes onder, maar wel erg groot. Er bestaat ook iets kleiners, maar dat komt allemaal later wel. Eerst wakker worden. Krijn is prima onder zeil te krijgen en te houden, dus dat we na uren wachten nog geen actief teken van leven hebben gezien, is niet verbazingwekkend. Dat benadrukken de verpleegkundigen en de artsen ook.

Dat Krijn gisteren acuut geopereerd werd, was omdat hij om 18.00u verslechterde. Ik was nog geen uur daarvoor vertrokken – zou later met Robin die onderweg was uit Nederland terugkomen – en toen sliep hij behoorlijk vast en was alles niet anders dan anders. Maar goed, dat is wat ze bedoelen met acuut dus…  De linkerkamer verloor snel capaciteit, hij moest aan de beademing en dokter M. werd gewaarschuwd. Die besloot om direct te gaan opereren. Hij belde Robin. Wij zaten net in de auto. De vorige twee keer was ik gebeld, nu Robin. Ik reed. Toeval bestaat niet. Dokter M. legde zo goed mogelijk uit dat het nu moest. Dat er wel risico’s waren omdat Krijn zo enorm verzwakt is en ze ook niet wisten waarom er nou zo plotseling verslechtering optrad. Hij had geen keus meer. Het telefoonbereik viel weg in het ziekenhuis en de verbinding werd verbroken. Ook de afdelingsarts kon dokter M. niet meer bereiken, dus we hadden geen idee van hoe lang het zou duren. We hebben Hugo en Cleo ge’facetimed en de familie geïnformeerd. En toch ook een bericht op het blog geplaatst. 

Het nagelbijten kon beginnen…. Alleen: zoals in dat nummer van Pink Floyd een kakofonie van wekkers en klokken klinkt, zo klonken onze telefoons en iPads. Letterlijk vanuit de hele wereld kwam steun. Overal werden kaarsen aangestoken. Tjonge, wat kan je daar lekker van janken. Het sleept ons erdoor en ik ben er nu van overtuigd: Krijn ook. Nagelbijten doet dat niet.

Toen dokter M. 5,5 uur later, om 01.30u,  weer belde, klonk hij gelukkig anders. Was heel tevreden over hoe het gegaan was. We konden vanmorgen op het beeldscherm zien dat Krijns kunsthart op woensdag 20 mei 2015 om 00.20 uur gestart is. 
*ter verduidelijking: er zijn meerdere merken kunstharten, zoals Jarvik2000 en AbioCor. Krijn heeft de SynCardia van CardioWest. In Frankrijk heeft iemand een permanent kunsthart ontvangen, niet als bridge dus (van Carmat). De ontwikkelingen staan niet stil. Wat in Nederland soms een kunsthart genoemd wordt, is meestal een steunhart op de linkerkamer.