Mentale steun

 

positief: infuuspomphouder rechts is leeg

‘Pingping’. Een berichtje. Vannacht om half twee, via Messenger. (Huh? Ik schrijf dit terwijl ik op het balkon zit te genieten van de stralend blauwe lucht en een lekker zonnetje. Vliegt er opeens – half twee in de middag – een vleermuis heel rustig voorbij over het balkon…. nog een messenger?) Goed, een bericht dus afgelopen slapeloze nacht. Van een 23-jarige vrouw die ik niet ken, maar ze leest al een tijd mee op Krijns blog, schrijft ze. En dat ze veel herkent. Heel veel. Ze heeft zelf februari 2012 na vier jaar wachten een harttransplantatie ondergaan met daarna veel complicaties. Haar ouders hielden een blog bij zodat ze later zelf kon nalezen wat er allemaal gebeurd is. Vanmorgen heb ik het opgezocht en zitten lezen – tot het moment waarop wij nu ongeveer zitten met Krijn. Niet verder nog, al weet ik dat de uitkomst meer dan positief is. En inderdaad, het is bijna eng als je de overeenkomsten ziet. Hoge koorts, kritiek, beademing, extubatie en weer intuberen, infectie, geen spierkracht meer, tracheotomie, hallucinaties, angsten, darmsonde, nierfalen, dialyse etc. etc. Aangrijpend. Ik kan zo goed meevoelen met haar ouders, de onvoorstelbare onzekerheid en het kleinste strohalmpje hoop waar je je iedere keer aan vastklampt. Het lezen geeft troost. En nieuwe moed.

Natuurlijk is ieder ‘geval’ uniek en zijn omstandigheden verschillend. Krijns donorhart deed het bijvoorbeeld in het begin niet zo goed; de rechterkamer heeft echt moeten wennen. Nog steeds – een maand na de transplantatie – staat de pacemaker continu aan. Inmiddels op 96, maar toch. En Krijn ligt in Duitsland waardoor de taal een extra complicerende factor is; hij sprak geen woord Duits. Wij als ouders hebben al moeite om hem te begrijpen met liplezen, laat staan verpleegkundigen en artsen. Kracht voor schrijven of typen is er nog niet en zijn luchtschrijfhandschift is even hanepoterig en onleesbaar als zijn normale handschrift. Plus natuurlijk dat hij sinds 20 maart in het ziekenhuis ligt, sinds 2 mei in Bad Oeynhausen en vier maanden een totaal kunsthart had waar zijn lijf ook al ontzettend aan moest wennen.

Wat wel heel duidelijk overeenkomt is de niet aflatende stroom van medeleven, kaarsjes, positieve energie, steunbetuigingen en lieve berichten. Ik realiseer me dat ik daar lang niet altijd op reageer en genoeg aandacht aan besteed terwijl zoveel mensen moeite doen om te laten weten dat ze meeleven. Familie, vrienden, collega’s, lotgenoten, bekenden en onbekenden. Zo’n lief bericht als vannacht grijp ik nu even aan om erover te schrijven. Eerlijk gezegd kwam het precies op tijd. Ik had het echt nodig. Afgelopen dagen waren heel zwaar voor Krijn. Sommige dingen zijn moeilijk om mee te maken, en nog moeilijker te beschrijven. Wat verdovende medicijnen kunnen aanrichten in iemands hoofd – dat toch al wankel is door het lange IC-verblijf – is vreselijk. Krijn krijgt alleen nog een soort morfine-pleister die drie dagen werkt om het allemaal iets te dempen. Maar de woede, angst, het totaal hopeloze gevoel en verdriet breekt daar dwars doorheen. Het duurt te lang – het komt niet goed – het ademen lukt nooit meer – laat mij maar – ik wil niet meer. Woorden, gevoelens in kleine zinnetjes die zicht geven op de wereld in zijn hoofd waar hij ook tegen moet vechten. Waar teveel ellende uit spreekt.

Ellende waar wij als ouders alleen maar machteloos bij kunnen toezien. Nee, dat is niet waar. Ik weet dat wij als ouders juist dáár het verschil kunnen maken. Dat proberen we ook, daar vechten we voor. Maar het is ontzettend zwaar – bijvoorbeeld omdat je je eigen pijn en verdriet dan moet parkeren. Je niet daarin laten meeslepen. Kracht zoeken voor Krijn is het allerbelangrijkste. Hem er doorheen helpen. Doorheen trekken. Nu hij weer wakker is, is dat onze taak. Laten zien dat iedere centimeter er een is, iedere minuut op eigen kracht ademen winst is. Iedere dag eentje verder. Op naar de Grote Doelen: zelf lekker douchen en thuis de trap op lopen naar zijn eigen kamer.

Dat zoveel mensen Krijn en ons mentaal steunen bij het halen van die doelen, daarvoor kan ik onmogelijk genoeg danken. Weet dat ieder bericht welkom is, het laat ons voelen dat we niet alleen staan. Of het nou via een telefoontje, SMS’je, appje, mail, kaart, Messenger-bericht, sprinkhaan die plots op mijn tas zat vorige week, of een vleermuis-op-klaarlichte-dag is. Alles helpt. Dank daarvoor.

9 reacties op “Mentale steun

 1. Pingback: Er ist wieder da | Leeuwenhart Krijn

 2. Wauw, ook nu weer geef je zo mooi weer wat je meemaakt als ouder in dit geheel. Krijn moet het ondergaan, dat klopt, maar jullie als ouders, jullie als gezin zijn een hele belangrijke succesfactor in de support zodat hij het kan. En daar hoort ontladen ook bij. Ik vind het prachtig zoals je beschrijft dat je je eigen gevoel parkeert voor hem, maar ik hoop echt dat je regelmatig ook aandacht aan uiting geeft aan datgene dat je tijdelijk geparkeerd hebt. Want anders is de parkeergarage dadelijk een keer vol en is het ver rijden naar een volgende. Goed zorgen voor Krijn heeft ook te maken met goed zorgen voor het support team, waaronder jij als moeder. Ik heb enorm veel bewondering voor hoe jullie dit als gezin doen en mijn positieve energie die ik stuur gaat absoluut ook naar jullie. Het is een geheel. Veel liefs Nanske

 3. Mooi en ontroerend om te lezen, Warna!
  Zo onbeschrijflijk en onvoorstelbaar wat jullie doormaken. En al zo lang….
  En natuurlijk kun je onmogelijk overal op reageren. Gebruik je tijd vooral waar dat kan om zelf op krachten te blijven.

  Lieve groet,
  Maurice en Els

 4. Heia Krein, Heia Krein, Heia Krein, Heia Krein, Heia Krein, Heia Krein, Heia Krein, Heia Krein, Heia Krein, etc etc
  Nou, dit moet toch helpen zou je zeggen nietwaar..?! Dus zet em op lieve familie!!

 5. bewondering voor jullie kracht! poeh. Vanavond na mn werk zal ik een kaarsje branden. Om Krijn bij te staan. Liefs, Martine,Marc,Max

 6. Iedere keer als ik een berichtje zie, krijg ik kippevel en iedere keer weer dankbaar dat het allemaal, zijhet langzaam, de goede kant opgaat. Ja, iedereen leeft mee en jjij (jullie) bedanken daarvoor in het schrijven van je bijna dagelijkse blog. Gewoon op de hoogte blijven is erg fijn. Vaak weten mensen toch niet wat ze moeten zeggen, en dit is dan een perfekte manier, voor alle partijen. Gewoon naast en achter jullie staan, dat moet goed voelen, ook voor de mensen aan de andere kant. Jullie zijn in mijn ogen keien van ouders en ik ben er trots op jullie tot mijn vrienden te noemen. De laatste loodjes zijn dit aan het worden, maar iedere dag een stap vooruit. Hoop dat Krijn dit ook ziet, want voorlopig heeft ie al een heleboel doorstaan en is er nog.

  Is het misschien iets om het laatste gedeelte van die vrouw d’r email voor te lezen aan hem zonder alle tussendoor dingen, zodat hij ziet dat het ken? just an idea.

  Love you lots Yvonne

 7. Krijn is al van zover gekomen, vooral ook door jullie. Ik wens jullie allemaal sterkte en volgens mij (wie ben ik?) redden jullie het! Willemijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s