Meer speciaal

 

Inmiddels op 20 minuten met twee pauzes.

‘Als ik die berichtjes zo hoor, dan realiseer ik me vooral dat ook als je speciaal bent, er eigenlijk altijd wel iemand meer speciaal is’, zegt Krijn op mijn vraag wat hij denkt na wat ik hem net heb voorgelezen. ‘Ja, zo kun je het ook zeggen – een variant op mijn het kan altijd erger. ‘Hoewel, die van jou is beter. Want als je erover nadenkt is én jouw verhaal, en dat van Joey helemaal niet zo erg: jullie zijn er allebei nog steeds. Jullie orgaandonoren niet.’

Na de opmerking van de verpleegkundige over het jongetje dat zolang gewacht had, bedacht ik me dat ik vorige week in de hal van het ziekenhuis een vrolijk knulletje, een grote bolderkar vol infuuspompen voor zich uitduwend, was tegengekomen. Het zal toch niet…. maar jawel hoor: dat was Joey, het 7-jarige jongetje dat na 2 jaar, 4 maanden en 22 dagen hier in de kinderkliniek van het HDZ eindelijk een hart gekregen heeft. Ruim 28 maanden wachten. In het ziekenhuis. Onvoorstelbaar. Ik herkende hem van de foto die twee weken geleden op de Bild-site stond onder de kop ‘Joey (7) wartet auf ein Weihnachts-Wunder’. Heerlijk ventje, net als Theo overigens, over wie ik al eerder schreef. Nou, wonderen bestaan.

Tijdens Joeys derde (!) Kerst in het ziekenhuis, heb ik met eigen ogen gezien hoe zijn donorhartje door een roodwitte helikopter werd afgeleverd. Als een ooievaar die drie koelboxen vervoerde met minimaal twee donorharten. Want van de HTX-afdeling was ook een patiënt de gelukkige ontvanger van een nieuw leven, weet ik. Op de Facebookpagina over Joey is te lezen dat hij toen al 4 uur op de operatiekamer lag. En dat de harttransplantatie geslaagd is. Dat hij weer wakker is. Dat hij zelf ademt. Dat hij zijn lievelingsknuffel bij zich heeft. Dat nu afgewacht moet worden. Zelfs dat hij woensdagavond – net als Krijn – ravioli heeft gegeten. Alles ziet er positief uit. Nieuwe hoop voor kleine Joey. Omdat er ouders waren die ondanks hun verscheurende verdriet toestemming hebben gegeven het hartje van hun overleden kindje in een ander verder te laten leven. Wat zei Krijn, dat er altijd iemand meer speciaal is?

Voor ons is Krijn speciaal. Zeker de laatste dagen. Het gaat goed. Uiteraard zijn er echt nog wel dingen die een ziekenhuisverblijf rechtvaardigen, maar ik heb al nieuwe schoenen gekocht en blouses. Zodat hij echt een dag- en nacht-ritme kan inbouwen in zijn dagen, inclusief aankleden en weer naar bed gaan. Gek, een paar weken geleden kon hij niet eens een pyjama aan. Dinsdag zijn haar gewassen voor het eerst sinds weken. In de wasbak. Ging ook goed, al is het niet veel, erg vlassig en coupe jaar nul. Komt allemaal wel weer. Twee keer per dag fysiotherapie. In de ochtend lopen met de rollator over de gang en in de middag op de hometrainer. Woensdag 2x 6 en 1x 8 minuten gefietst. Voorzichtig afstappen na al die inspanning. ‘Knieën goed strekken, anders zak je door je benen, zoals gisteren.’ Was vooral grappig en niet zo eng zoals hij had gevreesd.

In verband met de jaarwisseling en het weekend is hij vier dagen verstoken van fysiotherapie. Laat nou woensdagochtend het dialyseapparaat van zijn kamer gereden zijn; werd toch niet meer gebruikt. Een mooie plek voor de hometrainer en na wat motivational talk was Krijn het er ook mee eens. Nog geen twee uur later kwam de jonge verpleegkundige binnen om bloed af te nemen en ze vertelde dat er voor de avond een dialyse ingepland was door de Oberarzt. Kalium te hoog en Harnstof stijgend. Shit, nierprobleem. Zo zie je maar, nooit te vroeg juichen. Werd een beetje inschuiven met bed en hometrainer, want het andere model apparaat werd binnengebracht. Het logge vierkante, dat op Intensiv 3 maandenlang achter het hoofdeind van zijn bed stond. Onmiddellijk na inschakeling hoorden we de bekende ‘vliegtuigruis’ en piepjes die het interne spoelprogramma begeleiden. Een ervaren verpleegkundige hielp met alles opbouwen en aansluiten en legde het de jonge verpleegster uit. Opeens is ze klaar en maakt aanstalten om weg te gaan. Ik vraag of het bloed nog wat warmer gezet kan worden omdat Krijn het meestal zo koud krijgt. Ze kijkt even verbaasd en komt dan terug om het in te stellen. Tja, met sommige dingen hadden we liever minder ervaring gehad.

Was Krijn al op de Duitse tv als Magisch Moment 2015, had op 30 december de ontbijtshow van Sat.1 een item over het kerstwonder van Joey. Inclusief een update over kleine Theo die wij deze zomer vaak hebben gezien met zijn uitwendige steunhart en de console (formaat ladenblok) die het hart via dikke slangen aandreef. En nu? Nu komt hij met zijn blije koppie op zijn kleine gele fietsje door het beeld sjezen. Doodgewoon, maar voor altijd speciaal. Het kan.

 

9 reacties op “Meer speciaal

 1. Wat een prachtig beeld zo vlak voor de jaarwisseling. Ik heb het meteen verteld aan mijn zussen en broer op onze familie app. Ze leven enorm mee en proosten om 12 uur extra op jullie, op het leven. Zo prachtig mooi! Ik wens jullie allemaal een prachtig 2016!! Veel liefs.

 2. Wat fijn om Krijn zo te zien zitten…hoorde van de mijn zus. dat de familiebijeenkomsten zeer geslaagd was te noemen voor iedereen. Zo fijn om dat te horen. De laatste dag van een bewogen 2015 en dan morgen een nieuw jaar met heel veel nieuwe en mooie kansen. Fijne jaarwisseling allemaal en een dikke knuffel van ons allen

 3. Mooi filmpje, Warna. Dat fietsende jongetje doet me beseffen dat Krijn waarschijnlijk ergens in het nieuwe jaar door zijn buurt fietst. Eine reelle Moeglichkeit. Dan kun je een boek maken van je columns en zo anderen helpen die in een vergelijkbare situatie zitten maar niet jouw kracht hebben. Ik wens Krijn en jou en het gezin en de grootouders een licht 2016.

 4. Wat fijn allemaal en wat ziet hij er weer gezellig uit. De eerste blik was, he….. Robin op de fiets, wat is hij slank ha ha, maar het is Krijn. Heerlijk, ik ben echt zo blij voor jullie. Ja een stap vooruit en soms een halfje achteruit, maar die ene halve heb je er toch in. Fijne jaarwisseling met zijn allen en op naar de volgende ronde. Dikke kus Yvonne

 5. Wat een hel van een jaar. En wat knap dat jullie desondanks nog de mooie dingen konden zien. Ik volg je blog op de voet en hoop dat je al je schrijverstalenten ook in 2016 blijft gebruiken om te schrijven over een volledig herstel waarin Krijn thuis mag komen en alle mooie dingen die jullie verdienen in 2016.

 6. Lieve Warna, ik lees je blog altijd en denk vaak aan jullie. Nu maar eens een reactie. Ik wens jou en je lieve familie een heel mooi en gezond 2016!
  Liefs, Anne

 7. Prachtig verhaal weer Warna. En wat fijn dat het goed gaat met Krijn. Het normale leven komt weer, al is het voorzichtig, in zicht…
  Voor jullie allen alle goeds voor 2016 gewenst. Veel geluk en gezondheid. En…. op naar Rosmalen!
  Ankie

 8. Lieve helden Warna, Robin, Hugo, Cleo en natuurlijk opperheld: Krijn,

  Wat een jaar hebben jullie achter de rug. En na het lezen van deze laatste blog van 2015 gaat 2016 gelukkig heel hoopvol van start. Lazen wij lezers eerst tussen de slangen, apparaten en medische termen door slechts een glimpje Krijn. Nu komt hij breeduit lachend, van top tot teen, en in beweging, door de regels heen gefietst.

  Vol spanning de mail checken, aan elkaar vragend: “Heb jij het laatste blog al gelezen?” Zo waren wij vaak in gedachten bij jullie. We schreeuwden op het strand van Turkije, afgelopen zomer, van het ene strandbedje naar het andere: “De operatie is geslaagd, Krijn heeft een kunsthart”. Ons beseffend dat er iemand, terwijl ons leven maar door denderde, al maanden en maanden volledig overgeleverd aan een ziekenbed was. En dat het leven van zijn naasten compleet op zijn kop stond.

  Vannacht breekt het nieuwe jaar aan in het Kattenbosch. Een jaar waarin Krijn er weer gaat leven, we hem weer tegenkomen. Misschien een beetje leren kennen. Of liever gezegd, misschien dat hij ons dan een beetje leert kennen. Voor ons is hij al lang meer dan speciaal!

  Liefs, Micha, Danielle en Flare

 9. Ja…idd Warna wonderen bestaan…..Ik wens iedereen daarom een fantastisch 2016. En o wat zijn we onze Donors dankbaar! Dikke kus voor jullie allemaal en een extra kus voor Krijn! Liefs: Wilma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s